Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η ιστορια Αγιου Νικολαου του εν Βουνενοις

       Ο Αγιος Νικολαος ο Νεος γεννηθηκε στα μερη της Ανατολης. Οταν ενηλικιωθηκε καταταχτηκε στον Αυτοκρατορικο στρατο με το αξιωμα του δουκα. Βαθια θρησκευομενος, εκπαιδευε τους στρατιωτες του και τους διδασκε να πιστευουν στο Θεο.
Τα χρονια εκεινα στο Βυζαντιο ηταν δυσκολα, οι εχθροι πολλοι τοσο στο εξωτερικο, οσο και στο εσωτερικο της αυτοκρατοριας που συχνα επαναστατουσαν.
      Μια τετοια εξεγερση σταλθηκε να καταστειλει οΝικολαος με εντολη του τοτε αυτοκρατορα Λεοντα του Ισαυρου. Ο Νικολαος βλεποντας την φρικη της μαχης και τοσες ανθρωπινες ζωες να χανονται πηρε καποιους απο τους στρατιωτες του και κατευθυνθηκε στο χωριο Βουνενα της Θεσσαλιας, αφου εζησε μαζι με τους ασκητες που κατοκουσαν στην περιοχη εκεινη, ηρθε πιο κοντα στο Θεο που τοσο λατρευε.
       Οταν οι Αβαροι (νομαδικος λαος που εμφανιστηκε στη βορεια και ανατολικη Ευρωπη τον 6ο αιωνα μ.Χ.) εφτασαν στη Θεσσαλια σκορπωντας το θανατο, συνελαβαν τον Νκολαο και τους στρατιωτες του και τους κατεσφαξαν. Το δε Νικολαο τον κατατρυπησαν με το δορυ του και τον αποκεφαλησαν  στις 9 Μαιου το 720 μ.Χ.
       Το σωμα του Νικολαου ανακαλυψε ο Ευφημιανος, ενας αρχοντας που ειχε προσβληθει απο λεπρα. Το σωμα του ηταν ακεραιο και ευωδιαζε και ο Ευφημιανος γιατρευτηκε. Στο σημειο εκεινο ενταφιασε και εχτισε ναο στο ονομα του Οσιομαρτυρα.

Σημερα το λειψανο φυλασεται σε αργυρη θηκη στην πολη της Θηβας (συνοικια Ταχι).

Τα δεντρα που αιμοραγουν

Στον τοπο μαρτυριου του Αγιου Νικολαου του Νεου, στο χωριο Βουνενα, στο Ορος Ορθυς, της Θεσσαλιας, τις μερες του εορτασμου της μνημης του Αγιου τρεχει απο τους κορμους των δεντρων ενα πορφυρενιο υγρο που μοιαζει με αιμα. Το υγρο τρεχει απο τους κορμους λιγων δεντρων φτελιας, που λεγεται οτι εκει σφαγιαστηκαν οι συνασκητες του Αγιου Νικολαου, αλλα και στη ριζα ενος κομμενου δεντρου που λεγεται οτι εκει βασανιστηκε ο ιδιος.
Το "αιμα" αρχιζει να τρεχει το απογευμα της 8ης Μαιου μεχρι το πρωι της επομενης μερας, 9ης Μαιου, ημερα της μνημης του.

(δανεισμενο απο το blog Προσκυνητης) 

Στα Βουνενα, εκει που μαρτυρησε ο Αγιος Νικολαος, τα δεντρα περιεχουν το αιμα του.

Κατά την παράδοση, στο σημείο όπου βρίσκονται τα δέντρα που «αιμορραγούν» έχυσε το αίμα του μαρτυρικά τόσο ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος ή ο «ε...